Bahan-bahan:
- Siput 1 mangkuk sederhana besar(terpulang nak taroh siput lala ka,siput remis ka,siput kepah atau seangkatan nya)
- bawang kecik 10 bijik
- bawang putih 5 ulas
- halia 5 hiris
- serai 3 batang
- segengam cabai kering
- cabai melaka 15-20 bijik
- pati kiub ayam Knorr 1
- garam
- gula
- sos tiram
Cara memasak:
- Kisar kesemua bahan (bawangkecik,bawangputih,halia,serai,cabai kering,cabai melaka)
- Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang telah di kisar tadi.
- Masukkan air 3 cawan,kemudian perasakan dengan gula,garam,pati kiub ayam Knorr dan juga sos tiram.
- Setelah sambal hampir masak masukkan siput kemudian tutup supaya wap-wap yang terhasil dapat mempercepatkan proses memasak siput pedas kaw.
Pesanan:
Siput ni kalau meratah saja pun enak bangat!!! so Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan