19 Jul 2016

Siput Pedas Kaw


Bahan-bahan:
  • Siput 1 mangkuk sederhana besar(terpulang nak taroh siput lala ka,siput remis ka,siput kepah atau seangkatan nya)
  • bawang kecik 10 bijik
  • bawang putih 5 ulas
  • halia 5 hiris
  • serai 3 batang
  • segengam cabai kering
  • cabai melaka 15-20 bijik
  • pati kiub ayam Knorr 1
  • garam 
  • gula
  • sos tiram

Cara memasak:
  1. Kisar kesemua bahan (bawangkecik,bawangputih,halia,serai,cabai kering,cabai melaka)
  2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan yang telah di kisar tadi.
  3. Masukkan air 3 cawan,kemudian perasakan dengan gula,garam,pati kiub ayam Knorr dan juga sos tiram.
  4. Setelah sambal hampir masak masukkan siput kemudian tutup supaya wap-wap yang terhasil dapat mempercepatkan proses memasak siput pedas kaw.

Pesanan:

Siput ni kalau meratah saja pun enak bangat!!! so Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!!!





Tiada ulasan:

Catat Ulasan