Bahan-bahan:
- spaghetti
- bawang putih 10-15 ulas(cincang halus)
- carrot
- cendawan Bunashimeji(google la na kalu x pasti macam mana rupa cendawan ni..hihi)
- brokoli
- buttercup
- garam
- cili flakes 3 sk(untuk element pedas)
- serbuk Maggi cukup rasa
Bahan-bahan untuk perap ayam sebagai topping:
- isi ayam(di potong kecik)
- sos tiram
- serbuk Maggi cukup rasa
- cili flakes
Cara memasak:
- Perapkan isi ayam dengan sos tiram,serbuk Maggi cukup rasa dan cili flakes kemudian grill kan bahan perapan(kaedah grill tanpa minyak lebih baik berbanding celup dan goreng) setelah siap letak tepi dulu na.
- Panaskan kuali carikan butter dan tumiskan bawang putih yang telah di cincang halus.Setelah tumisan naik bau masukkan cili flakes carrot,brokoli(yang telah di rebus terlebih dahulu) dan serbuk Maggi cukup rasa.
- Masak sebentar kemudian masukkan cendawan Bunashimeji dan seterusnya spaghetti.
- Gaul hingga semua ramuan sebati.Setelah siap pindahkan dalam mangkuk dan taburkan isi ayam yang telah di perap dan di grill tadi.
Pesanan:
Aglio olio dalam bahasa itali adalah garlic dan oil(olive),so di sebabkan resepi ni resepi bujet so cheq replacekan olive oil dengan butter...tapi rasa dia tetap sedap sebab telah di perasakan...!! so Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan