15 Jul 2016

Sup Ubi Kentang Mudah



Bahan-bahan:
  • 3 biji ubi kentang(boleh lebihkan mengikut citarasa)
  • batang saderi
  • bawang kuning
  • tomato
  • kubis panjang
  • mushroom
  • carrot
  • kiub pati ayam Knorr
  • lada hitam halus
  • garam
Cara memasak:
  1. Potong segala jenis sayur-sayuran di atas dengan bentuk yang lebih mudah di hadam.(p/s:batang saderi tu potong nipis sikit untuk lebih cepat dia masak)
  2. Panaskan air dan masukkan ubi kentang yang telah di potong kecik.
  3. Rebus ubi kentang hingga dia empuk,masa tengah rebus tu proses penyejatan akan berlaku so kita perlu tambahkan air tetapi jangan sekali gus dalam kuantiti yang banyak.
  4. Perasakan dengan kiut pati ayam Knorr,garam dan lada hitam halus.
  5. Bila ubi kentang dah hampir empuk kita masukkan kesemua jenis sayuran(kecuali tomato)
  6. Masukkan tomato pada saat terakhir supaya tomato tidak terlalu lembut.

Pesanan:


Air rebus ubi kentang tu jangan di toskan kerana ia adalah kuah untuk sup ubi kentang!! Selamat mencuba dan Happy cooking!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan