Bahan-bahan:
- ubi kentang 5-7 biji
- daging cincang 1 mangkuk kecik(kalau nak lebih rasa daging boleh lebihkan xdak masalah naa)
- daun bawang
- bawang merah kecik
- garam
- serbuk lada hitam
- 1 bijik telur
- 1 cawan tepung
- Maggi Cukup Rasa
- Kupas ubi kentang dan rebuskan hingga empuk.
- Sementara menunggu ubi kentang empuk,hiriskan bawang merah kecik kemudian goreng dalam kuali berasingan.Goreng sehingga naik bau dan kelihatan garing.
- Bagi daging cincang pula kita boleh rebus terlebih dahulu.
- Setelah ubi empuk,tos dan perasakan dengan garam,serbuk lada hitam dan Maggi Cukup Rasa.
- Lenyek kesemua bahan,kemudian masukkan daun bawang(di potong halus),dan bawang merah kecik yang di goreng berasingan tadi serta daging cincang yang telah di rebus..gaul kan hingga sebati.
- Setelah siap adunan,kepal dan bulatkan kemudian ditekan sedikit supaya menjadi leper ini bagi memudahkan proses memasak.
- Pecahkan telur dan tepung dalam mangkuk berasingan.
- Celupkan adunan begedil yang telah siap kedalam telur kemudian beralih kedalam mangkuk tepung.
- Ulang langkah sehingga habis kesemua adunan begedil yang di kepal tadi.
- Kemudian goreng dalam minyak panas,goreng sehingga keemasan.
Pesanan:
Begedil enak dinikmati bersama nasik panas dan jugak di cicah dengan sos....!!!Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan