15 Jul 2016

Begedil Daging


Bahan-bahan:
  • ubi kentang 5-7 biji
  • daging cincang 1 mangkuk kecik(kalau nak lebih rasa daging boleh lebihkan xdak masalah naa)
  • daun bawang
  • bawang merah kecik
  • garam
  • serbuk lada hitam
  • 1 bijik telur
  • 1 cawan tepung
  • Maggi Cukup Rasa
Cara memasak:
  1. Kupas ubi kentang dan rebuskan hingga empuk.
  2. Sementara menunggu ubi kentang empuk,hiriskan bawang merah kecik kemudian goreng dalam kuali berasingan.Goreng sehingga naik bau dan kelihatan garing.
  3. Bagi daging cincang pula kita boleh rebus terlebih dahulu.
  4. Setelah ubi empuk,tos dan perasakan dengan garam,serbuk lada hitam dan Maggi Cukup Rasa.
  5. Lenyek kesemua bahan,kemudian masukkan daun bawang(di potong halus),dan bawang merah kecik yang di goreng berasingan tadi serta daging cincang yang telah di rebus..gaul kan hingga sebati.
  6. Setelah siap adunan,kepal dan bulatkan kemudian ditekan sedikit supaya menjadi leper ini bagi memudahkan proses  memasak.
  7. Pecahkan telur dan tepung dalam mangkuk berasingan.
  8. Celupkan adunan begedil yang telah siap kedalam telur kemudian beralih kedalam mangkuk tepung.
  9. Ulang langkah sehingga habis kesemua adunan begedil yang di kepal tadi.
  10. Kemudian goreng dalam minyak panas,goreng sehingga keemasan.

Pesanan:

Begedil enak dinikmati bersama nasik panas dan jugak di cicah dengan sos....!!!Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!







Tiada ulasan:

Catat Ulasan