Bahan-bahan:
- Tepung pulut 3 cawan
- daun pandan 3 helai
- pewarna 3 to 4 jenis(mengikut rasa hati colour apa yang cantikk)
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- halia 10-15 hiris
- longan kering 1 cawan
Cara memasak:
- Masukkan tepung pulut kedalam satu mangkuk besar,perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehinggan terbentuk adunan yang mudah untuk di bulatkan.
- Adunan tepung pulut tadi kemudian di asing kan dalam kuantiti yang sama ke dalam 3-4 bekas yang berlainan dan titiskan pewarna tertentu kemudian gaulkan hingga sebati.
- Rehatkan adunan sebentar,bahan untuk kuah kita boilkan air kemudian masukkan halia dan longan..perasakan juga dengan gula,resepi ni memerlukan kuah yang manis.
- Pada api yang perlahan kita renehkan kuah halia dan longan.
- 3-4 adunan tadi kita buat bulat-bulat kecil kemudian masukkan ke dalam air menidih(dalam periuk air ni kita boh la daun pandan untuk aroma wangi)
- Adunan bulat tu akan timbul di permukaan menandakan yang adunan telah masak.
- Toskan adunan tu kemudian rendamkan dalam air masak(bukan air pili tau,tapi air yang telah di masak)
- Setelah kesemua aduan tepung pulut siap di masak toskan dan teruskan masukkan ke dalam kuah halia dan longan tadi.
- Renehkan sebentar kemudian siap di hidang bersama teh o panas.
Pesanan:
Tang yuan adalah manisan tradisi masyarakat cina,tapi don worry be happy sebab bahan-bahan untuk manisan ni halal....!!! so guys Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan