18 Jul 2016

Resepi Tang Yuan Ringkas



Bahan-bahan:
  • Tepung pulut 3 cawan
  • daun pandan 3 helai
  • pewarna 3 to 4 jenis(mengikut rasa hati colour apa yang cantikk)
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • halia 10-15 hiris
  • longan kering 1 cawan
Cara memasak:
  1. Masukkan tepung pulut kedalam satu mangkuk besar,perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehinggan terbentuk adunan yang mudah untuk di bulatkan.
  2. Adunan tepung pulut tadi kemudian di asing kan dalam kuantiti yang sama ke dalam 3-4 bekas yang berlainan dan titiskan pewarna tertentu kemudian gaulkan hingga sebati.
  3. Rehatkan adunan sebentar,bahan untuk kuah kita boilkan air kemudian masukkan halia dan longan..perasakan juga dengan gula,resepi ni memerlukan kuah yang manis.
  4. Pada api yang perlahan kita renehkan kuah halia dan longan.
  5. 3-4 adunan tadi kita buat bulat-bulat kecil kemudian masukkan ke dalam air menidih(dalam periuk air ni kita boh la daun pandan untuk aroma wangi)
  6. Adunan bulat tu akan timbul di permukaan menandakan yang adunan telah masak.
  7. Toskan adunan tu kemudian rendamkan dalam air masak(bukan air pili tau,tapi air yang telah di masak)
  8. Setelah kesemua aduan tepung pulut siap di masak toskan dan teruskan masukkan ke dalam kuah halia dan longan tadi.
  9. Renehkan sebentar kemudian siap di hidang bersama teh o panas.


Pesanan:

Tang yuan adalah manisan tradisi masyarakat cina,tapi don worry be happy sebab bahan-bahan untuk manisan ni halal....!!! so guys Selamat Mencuba dan Happy Cooking!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan